Teraz jest Pt wrz 10, 2010 04:13

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
 Pytania 
Autor Wiadomość
Site Admin
Site Admin

Post Pytania
[center]W tym temacie proszę TYLKO zadawać pytania do Władz Gminy

Nie prowadzimy dyskusji! Od tego są inne Fora.

Nie należy wysyłać eseju tylko konkretny problem/zapytanie.

Przed wysłaniem przeczytaj Regulamin - złamanie jednego punktu będzie równoznaczne z odrzuceniem wpisu.
[/center]

[center]Po napisaniu wypowiedzi zostanie ona wysłana do Urzędu Gminy i po jakimś czasie pojawi się odpowiedź - proszę spokojnie czekać i nie pisać kilka razy tego samego zapytania.[/center]

Pn mar 10, 2008 23:02
Zobacz profil Wyślij e-mail WWW
Expert
Expert

Żeby zachęcić innych, postanowiłem skorzystać z owego wątku na Forum i zadać pierwszy nurtujące mnie (i pewnie nie tylko mnie) pytanie.
Kiedy wreszcie Inspektor ds. strategii rozwoju i promocji gminy i ochrony środowiska pochwali się nad czym tak usilnie pracuje???
Wszyscy aktywni użytkownicy tego forum oraz obserwujący, zaglądający i czytający systematycznie, są bardzo ciekawi co dalej będzie się działo w sprawie rozwoju Gminy Nielisz? :bye:

[ Komentarz dodany przez: Qki: Pon Mar 17, 2008 18:19 ]
Odpowiedź na to pytanie znajduje się poniżej ze względu na podobną treść.

Wt mar 11, 2008 16:33
Przyjaciel
Przyjaciel

Witam Jestem mieszkańem Kraśnika i użytkownikiem forum Gminy Nielisz
Pytanie:
W jaki sposób gmina planuje wykorzystywać potencjał turystyczny zbiornika Nielisz.Chodzi o zaplecze typowo turystyczne tzn strzeżona plaża ,parking , obiekty gastronomiczne ,pola namiotowe, atrakcje kulturalne?
Pozdrawiam
stanisław

[ Komentarz dodany przez: Qki: Pon Mar 17, 2008 14:22 ]
Odpowiedź:

Uchwałą Rady Gminy Nielisz z dnia 31 stycznia 2007r został przyjęty „Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego Terenów przy Zbiorniku Wodnym w Nieliszu”.
Plan obejmuje rejon wokół zbiornika i dotyczy częściowo miejscowości Nielisz i Nawóz. Plan wyznacza tereny wokół zalewu pod inwestycje turystyczne, układ komunikacyjny, tereny pod zabudowę mieszkaniową.
Inwestycje turystyczne są jedynie w gestii inwestorów prywatnych, gdyż gmina nie może prowadzić działalności gospodarczej a poza tym nie posiada własnych terenów w okolicy Zbiornika Nielisz. Obecnie właścicielem Zbiornika Nielisz jest Skarb Państwa - zarząd sprawuje Wojewódzki Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych w Lublinie. Rozwój bazy turystycznej uzależniona jest w dużej mierze od zakończenia inwestycji zbiornika. Nieznany jest ostateczny termin zakończenia inwestycji.
Urząd Gminy Nielisz w najbliższym czasie zleci opracowanie „Strategii Rozwoju Turystycznego Gminy Nielisz”.
Obecnie gminy Nielisz, Radecznica, Sułów oraz Szczebrzeszyn są w trakcie rejestracji Lokalnej Grupy Działania „Dolina Wieprza i Poru”. Działanie tej grupy będzie polegało również na rozwoju infrastruktury turystycznej w oparciu o środki z funduszy europejskich.
Obecnie w trakcie rejestracji w sądzie jest Stowarzyszenie Kwaterodawców Gminy Nielisz. Obecnie liczba kwater oferowanych dla turystów przez Stowarzyszenie jest najwyższa w Powiecie Zamojskim.
Należy również zwrócić uwagę na zawartość gminnej strony internetowej skierowanej dla turystów, gdzie można odnaleźć wiele ciekawych informacji, które zawiera Pana pytanie.

Wt mar 11, 2008 19:55
Expert
Expert

Czy Władze Gminy Nielisz rozważają jakąś formę pomocy mieszkańcom w zakresie ułatwienia dostępu do Internetu???

[ Komentarz dodany przez: Qki: Pon Mar 17, 2008 14:20 ]
Odpowiedź:

Obecnie na terenie Gminy Nielisz funkcjonuje Kawiarenka Internetowa w Krzaku (w budynku Biblioteki Publicznej) . W kawiarence są 3 komputery z podłączeniem do internetu i drukarki. Godziny otwarcia kawiarenki:
• Poniedziałek i środa od 9:30 do 17:00 oraz wtorek, czwartek, piątek od godz 8:00 do 15:30.
• Ponadto kawiarenka jest otwarta w każdą pierwszą sobotę miesiąca od 8:00 do 13:00.
Wszystkie szkoły podstawowe (z wyjątkiem SF w Stawie Noakowskim) posiadają pracownie komputerowe z dostępem do internetu.
Jeżeli chodzi o mieszkańców gminy to obecnie trwa budowa sieci światłowodowej relacji Biłgoraj – Lublin (przez Nielisz). Inwestorem zastępczym jest firma ZiT „Łączbud” Sp.z.o.o z Rzeszowa.
Inwestycja służy połączeniu międzyuczelnianym z możliwością wykorzystania sieci przez społeczeństwo. Światłowód zostanie oddany do użytku po ukończeniu całej inwestycji.
Jednocześnie wszystkie sieci komercyjne GSM oferują dostęp do internetu bezprzewodowego.

Ostatnio edytowano Cz sty 01, 1970 01:00 przez Adam, łącznie edytowano 1 raz

Pt mar 14, 2008 15:03
Przyjaciel
Przyjaciel

Witam Czy władze gminy planują zorganizowanie letniej imprezy dla młodzieży wędkującej zrzeszonej w PZW pod patronatem np. Pana Wójta? Na przykład "O puchar gminy Nielisz"
Jeśli tak, to czy młodzież z województwa lubelskiego np.Kraśnik,Bełżyce ,Bychawa ,mogła by w tej imprezie uczestniczyć?
Pozdrawiam
Kudyba Stanisław

[ Komentarz dodany przez: Qki: Czw Kwi 03, 2008 13:35 ]
Zawody wędkarskie odbędą się w ramach Tytoniaków - rano, drugiego dnia imprezy. Szczegółowe informacje pojawią się na plakatach promujących imprezę. Startować może każdy.

Śr kwi 02, 2008 14:56
Kiedy w zbiorniku Nielisz nastąpi pełne napełnienie akwenu?

[ Komentarz dodany przez: Qki: Nie Wrz 28, 2008 23:16 ]
Proszę o kontakt z Zarządem Urządzeń Wodnych i Melioracji w Lublinie, Delegatura w Zamościu.

Ostatnio edytowano N wrz 28, 2008 22:16 przez żeglarz, łącznie edytowano 1 raz

Wt kwi 15, 2008 16:35
Jestem mieszkańcem wsi Złojec!!!
Czy to prawda że linia podmiejska 54 ze Złojca do Zamościa ma być wycofana????
Zgodnie z informacjami mi znanymi możliwość przyjazdu autobusów lini 54 w gminie Nielisz a dokładnie aż do przystanku kończącego w Złojec Remiza jest uzależniona od dofinansowania przez Gmine Nielisz?!Czy to prawda?? Jeśli tak to czy gmina Nielisz nie chce już dofinansowywać takowych przejazdów???
Informacje o wycofaniu lini 54 nie są do końca potwierdzone a wiec czy mogę otrzymać pełną odpowieć odnośnie tej kwesti?????
Chciałbym z góry zaznaczyć że autobusy podmiejskie MZK są jedyną możliwościa połączenia dla pracujących w Zamościu!!!

[ Komentarz dodany przez: Qki: Nie Wrz 28, 2008 23:18 ]
W tej sprawie proszę o kontakt z MZK Zamość.

Śr wrz 24, 2008 10:27
Expert
Expert

Jeżeli chodzi o mieszkańców gminy to obecnie trwa budowa sieci światłowodowej relacji Biłgoraj – Lublin (przez Nielisz). Inwestorem zastępczym jest firma ZiT „Łączbud” Sp.z.o.o z Rzeszowa.
Inwestycja służy połączeniu międzyuczelnianym z możliwością wykorzystania sieci przez społeczeństwo. Światłowód zostanie oddany do użytku po ukończeniu całej inwestycji.

Mija rok od zamieszczenia tych informacji. Czy coś więcej w tej sprawie wiadomo Władzom Gminy Nielisz, czyli możliwości taniego i powszechnego dostępu do internetu ???
Jakie inne czynności podjął miejscowy samorząd aby coś
konkretnego w tej sprawie zrobić?

So lut 28, 2009 13:35
Expert
Expert

Post Re: Pytania
Mija drugi rok odnośnie informacji dotyczącej zwiększenia dostępu do internetu dla mieszkańców Gminy Nielisz i... ?

Minęło 9 miesięcy od zadania publicznie przez moją skromną osobę pytania odnośnie zaawansowania projektu dotyczącego internetu dla mieszkańców Gminy Nielisz i... ?

So lis 21, 2009 13:23
Expert
Expert

Wow , dziewiec miesiecy to juz sie powinno cos urodzic.

Pn lis 23, 2009 21:46
Przechodzień
Przechodzień

Post Re:
"Strategii Rozwoju Turystycznego Gminy Nielisz”.
gdzie można ją zobaczyć i ewentualnie przeczytać, bo choć gmina zapłaciła ok 30 tys. (jak mnie pamięć nie myli).

Pt sie 20, 2010 10:42
Zobacz profil Wyślij e-mail
Expert
Expert

Swego czasu czytałem to "cudo" i z tego co pamiętam, to była dostępna w aktualnościach na stronie Gminy, ale chyba jakimś dziwnym trafem zniknęła , albo ja nie potrafię tego odnaleźć. Adminie! Prosimy o stosowny link! :padam:

Pt sie 20, 2010 13:01
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ]