|
Teraz jest Pt wrz 10, 2010 04:16
|
Zobacz tematy bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
stanisław
Przyjaciel
Dołączył(a): N sie 20, 2006 20:16 Posty: 196 Lokalizacja: Kraśnik
|
 Handel forami
Zetknął się ktoś może z przypadkiem sprzedaży forum??? Mnie dopadł taki myk na forum"XYZ" (na priv mogę podać adres żeby ktoś się nie wkopał).Przez dwa miesiące byłem uzytkownikiem,po tym czasie adres sie zmienił i wszystkie posty zniknęły.Nowy Admin stwierdził ,że nie miał wpływu na stan forum.Potem wypłynęła informacja ,że forum "poszło" na aukcji za 1458 PLN.Troszkę szukałem po internecie i sprzeczne informacje docierały ze świata.A to,że admin ponosi PEŁNĄ odpowiedzialność ,a to ,że niekoniecznie....Wie ktoś coś na taki temat???No bo jest przecież jakaś ustawa o ochronie danych osobowych,a nowy Admin przejął moje dane bez pytania mnie o zgodę.Fora prawnicze różnie mówią na ten temat.Gubię się  Może trzeba tak.... Pozdrawiam
|
| Śr maja 06, 2009 18:36 |
|
 |
|
Qki
Site Admin
Dołączył(a): Pt lip 30, 2004 21:55 Posty: 336 Lokalizacja: Krzak
|
 Re: Handel forami
Wydaje mi się że forum tak jak i stronę można normalnie sprzedać, co do danych osobowych pewnie było w regulaminach to jakoś opisane.
_________________ don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
|
| Śr maja 06, 2009 21:38 |
|
 |
|
stanisław
Przyjaciel
|
Dzięki,Oki!!!W regulaminie nie było adotacji"sprzedamy was kiedyś" Może gdyby była, część użytkowników mogłaby się zastanowić przez chwilę.Forum było dość ściśle związane z medycyną i wymagano dość szczegółowych informacji przy rejestracji.Inna rzecz ,że nie było OBOWIĄZKU rejestracji.Jedyny plus dla "nabywcy" -duuuuża ilość kupionych użytkowników. Pozdrawiam
|
| Pt maja 08, 2009 19:55 |
|
 |
|
Qki
Site Admin
|
Nie wiem jak to jest dokładnie ale gdybając: na imprezach publicznych mogę robić zdjęcia każdemu i je wstawiać na stronę - sobótka, tytoniaki, nie muszę pytać o zgodę 300 osób na placu czy mogę wstawić ich zdjęcie - są na imprezie publicznej to tak jak by się na to godzą.
Podobnie może być z forami odgórnie, tz. forum publiczne - bo każdy się może zarejestrować, każdy może cokolwiek napisać to i można z nim zrobić wszystko. Nie wiem, czy ten myślo-tok jest właściwy trzeba by było zapytać na forum prawniczym pod ten konkretny przykład.
Coś jednak czuję że użytkownik w tym wypadku ma bardzo małe prawa niestety..
one day you
you will flyin'
|
| So maja 09, 2009 10:38 |
|
 |
|
Adam
Expert
Dołączył(a): So sie 14, 2004 13:55 Posty: 659 Lokalizacja: Koszalin
|
Przykładem na "handlowanie" danymi osobowymi w świtle prawa może być sprzedanie Naszej Klasy. Obecny poziom jest żenujący, ale nic nie możemy poradzić na wymagania tzw. praw rynkowych. Pozdrawiam Adam Ps. A może jednak dało by się coś w tym względzie zrobić , gdyby np. wcielić w życie hasło - Stanisław na posła, prezydenta, premiera (niepotrzebne skreślić)
_________________ Nie idź za mną, bo nie potrafię cię poprowadzić.
Nie idź przede mną, bo mogę za tobą nie nadążyć.
Najlepiej idź obok mnie i bądź moim przyjacielem.
|
| So maja 09, 2009 16:07 |
|
 |
|
stanisław
Przyjaciel
|
Sam fakt sprzedaży forum(czyt.zmiana admiistratora) nie jest czymś złym czy nagannym.Najgorsze ,że wraz ze zmianą ,zniknęły posty z okresu zarządzania przez poprzedniego właściciela  .i to właśnie ten fakt poruszył mnie i zniechęcił do dalszego działania na tamtym forum.Po co pisać ,skoro za jakis czas to zniknie?? Kandydował nie będę.Kiedyś ,ktoś powiedział ,że polityka to największe szambo i to chyba(na pewno!!!) prawda. I ciągle mam w pamięci słowa pewnego sławnego Polaka,który jeżdził na Kasztance-"Polakami nie da się rządzić inaczej niz z grzbietu konia i szablą w garści". Najbardziej boli ,że Polska mając jeziora,morze ,góry ,kopalnie,rzeki ,złoża minerałów-ciągnie się w ogonie za krajami, które np. musiały wyrwać swój teren morzu. Osobiście wolę być"rządzony" niż "rządzić".Lenistwo? 
|
| N maja 10, 2009 10:45 |
|
 |
|
Qki
Site Admin
|
Jak zniknęły to albo błąd bądź lenistwo nowego administratora - mi też coś czasami umknie przy przenoszeniu bazy ale staram się żeby było ok, tylko tutaj właśnie może wystąpić coś takiego jak błąd na który ciężko zaradzić. Chociaż przy całej bazie jak zniknęła to mógł być też powód inny - stary admin mógł sobie powiedzieć że to "jego" posty i ich nie odda, sprzedał forum tak jak by gołe i też mógł tak zrobić.. Tylko że powinien tą starą bazę gdzieś przenieść na jakieś małe forum, inny serwer, żeby się rządziło prawie własnymi prawami i jak mówisz Stanisławie że to stare było "przytulniejsze" to więcej userów by poszło na to, tylko że nowy nabywca stracił by klienta.
one day you
you will flyin'
|
| N maja 10, 2009 13:40 |
|
 |
|
stanisław
Przyjaciel
|
Czyli pozostaje głęboko zastanowić się,zanim poda się jakieś specjalistyczne dane o sobie(upodobania ,choroby, wykształcenie,etc) ,wymagane przez jakieś forum.Potem te dane służą firmom do ofert sypanych do skrzynki bez opamiętania.Internet oprócz wielu ciekawych i mądrych ofert ,zastawia także pułapki.Nie dajmy się w nie złapac. Pozdrawiam
|
| Śr maja 27, 2009 19:46 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|