Teraz jest Pt wrz 10, 2010 04:26

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Zakopane ró?no?ci 
Autor Wiadomość
Przyjaciel
Przyjaciel

Post Re: Zakopane ró?no?ci
Więc mogliśmy się minąć gdzieś na szlaku lub Krupówkach bo nasz pobyt zaczął się 20.06 a wyjechaliśmy 28 .06 -w nocy topiło Witów.Też planuję kiedyś Czerwone Wierchy,niestety nie mogę się wyrwać bez cudzych dzieci :19: ,a to jednak odpowiedzialność...

So lip 25, 2009 08:13
Przechodzień
Przechodzień

Tak, jak idziesz z kimś to trzeba uważać. Dlatego ja jestem samotny wędrowiec. Tzn w tym samym czasie była też koleżanka i jeszcze jedna koleżanka z córką. To one same chodziły, zaproponowałam im Kościeliską, bo tam spokojnie dla każdego. Ale z jedna koleżanką szłam właśnie tą Drogą nad Reglami, bo tam szlak raczej dla każdego.

A rok temu idąc właśnie z koleżanką wybrałam szlak: Zazadnia - Wiktorówki - Rusinowa Polana - Gęsia Szyja - Waksumundzka Rówień - Psia Trawka - Gąsienicowa - i do Kuźnic Jaworzynką.

Miałam być teraz do 27 czerwca, ale 26 czerwca Universe grał w Gliwicach więc... :D

So lip 25, 2009 22:07
Przyjaciel
Przyjaciel

Niezły spacer :13: Nie zaplątałem się jeszcze nigdy na Gęsią Szyję a pono warto.Nieżle można pooglądać Zakopane z Sarniej Skały(między Dol.Białego a Strązyską).I bardzo kusi Szpiglasowa Przełęcz i Zawrat.Może ,kiedyś..... :23:

Śr lip 29, 2009 20:43
Przechodzień
Przechodzień

Szpiglasowa coś pięknego :) Od Morskiego wejście proste, od 5 Stawów są łańcuchy. Ale proste, nic trudnego. Na Zawrat podejście od Gąsienicowej mnie sprawiło problemy, pomagała mi siostra zakonna. Od 5 Stawów proste, bez trudności.

A ja właśnie wróciłam z Tatr :) Fotki dodam któregoś dnia, jak już z aparatu zgram :)

Śr sie 12, 2009 21:47
Przyjaciel
Przyjaciel

Czyli na Zawrat miałas opiekę "wyższą" :peace: ,że niby w razie czego.....?Oglądam na youtube i raczej się nie skuszę.Zbytnio exponowane a z expozycją mam problemy :beated: Podobno coś z błędnikiem -wersja neurologa.
Nie daj się prosić o zdjęcia :pada:

Cz sie 13, 2009 14:22
Przechodzień
Przechodzień

No to kilka zdjęć :D

Trasa na rozgrzewkę: Zazadnia -Wiktorówki - Rusinowa Polana - Gęsia Szyja - Waksumundzka Równień - Psia Trawka - Polana Kopieniec - Kuźnice

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I trochę szlaków na Słowacji:
Tatrzańska Kotlina - schronisko Szarotka -Wielki Biały Staw - Przełęcz pod Kopą - Zadnie Koperszady - Jaworzyna

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tatrzańska Łomnica - Łomnicki Staw - Rakuska Przełęcz - schronisko przy Zielonym Stawie - Biała Woda.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

cdn... ;)

Pt sie 14, 2009 22:25
Przyjaciel
Przyjaciel

Słowacja równie piękna jak nasz kraj....Jadąc do Jaskini Bielskiej w Kotlinie Tatrzańskiej uwagę przykuwał...spokój i brak tłumów.Czy to na drodze dojazdowej jak i w mijanych miejscowościach.Faktycznie tam tak pusto czy to tylko złudzenie?
No i oczywiście dzięki za zdjątka :25: Super!!!

Pn sie 17, 2009 20:11
Przechodzień
Przechodzień

To pewnie zależy od szlaku. Na Słowacji przeszłam 4 szlaki. Ten przez Zadnie Koperszady chyba mało uczęszczany. Niewiele osób spotkałam na szlaku, duże odcinki szłam sama.

Ten szlak na Rakuską Przełęcz już bardziej oblegany, ale też nie ma tam jakiś wielkich tłumów.

Szlak na Lodową Przełęcz też pusty. Rusza się od schroniska Terego (Terinka). Schronisko położone jest na ponad 2000 m. I potem tam szlaki się rozchodzą. Dużo ludzi idzie na Czerwoną Ławkę. Ja tam nie szłam, bo tam są łańcuchy i to dużo, a ja nie przepadam za łańcuchami. Z kolei na Lodową Przełęcz oprócz mnie podchodziły jeszcze dwie osoby. Potem schodząc w dół spotkałam grupę może 5-6 Słowaków. I ze 4-5 osób idących w przeciwną stronę. Praktycznie cały czas szłam sama.

Potem szłam na Rohatkę. I schodziłam do Doliny Białej Wody. Szlak kończył się na Łysej Polanie. Po drodze spotkałam może łącznie z 5-7 osób.

W Polskich Tatrach większy spokój jest w Zachodnich.

A i nie polecam teraz nikomu asfaltu do Morskiego. To jest horror. I nie mówię tu już o tłumach, tylko o remoncie szlaku. Koparki, traktory, huk, pył, koszmar... .

Śr sie 19, 2009 21:15
Przyjaciel
Przyjaciel

A więc w przyszłym roku opłacam dodatkowe ubezpieczenie i na Słowację. A jak z cenami noclegów? Nie pytam o standardy-wystarczy dach nad głową.Nie lubię"pielgrzymek"(idąc nad Czarny Staw Gąsiennicowy zostałem "znokautowany" niemal przez amatorkę biegów przełajowych).A co do asfaltu do MoKa -o wiele ciekawiej jest iść Doliną Roztoki(przy Wodogrzmotach w prawo-początek stromy -potem luuuuuzzz) do Doliny Pięciu Stawów ,potem przez Świstówkę Roztocką albo Przełęcz Szpiglasową nad MoKo.Sporo ludzi ale widoki :07: Słyszałem od kierowcy busa ,że Austryjacy czy Szwajcarzy chcieli zbudować kolejkę z Palenicy do Morskiego Oka ale górale chcieli ich "zlińczowac" i firma się zwinęła.

Pt sie 21, 2009 21:24
Przechodzień
Przechodzień

Nie mam pojęcia jak jest z kwaterami na Słowacji. Nie nocowałam tam, kwaterkę miałam w Zakopanem. Jest linia autobusowa co jedzie do Popradu, m.in właśnie przez Stary Smokowiec. I tym autobusem jechałam, ruszałam na szlak i schodziłam. Wracałam autobusem tej samej linii, raz jak zeszłam na Łysej Polanie, to wracałam busikiem. Nie wiem, czy mogę podać link na forum, no ale podam, mam nadzieję, że nic złego nie robię: http://strama.eu/

Nie chciało mi się szukać kwatery na Słowacji :D Ale ponoć w takim Starym Smokowcu nie ma kwater, tylko hotele i pensjonaty. Podobno lepiej brać w innych mniejszych miejscowościach na trasie elektriczki. Słyszałam, że dość popularna jest Nowa Leśna (?)
Elektriczką nie jechałam, chciałam do Strebskiego Plesa aby na Rysy od Słowacji wejść. Ale bałam się, że czasowo nie dam rady. Na Rysy chcę wejść kiedyś od strony słowackiej, bo ponoć łatwiej jak od polskiej. Na Słowacji dla osób początkujących polecam szlak:
Tatrzańska Kotlinka (przystanek Carda) - schronisko Szarotka (Plesnivec) - Wielki Biały Staw (Velke Biele Pleso) - Przełęcz pod Kopą (Kopske Sedlo) - Zadnie Koperszady (Zadne Medodoly) - Tatrzańska Jaworzyna. Stamtąd jest około 3 km do Łysej Polany szosą. Ale można też ten autobus łapać. Na słowackie nie ma co za bardzo liczyć. Bo kursują baaardzo rzadko. Nie ma tam jak u nas busów co 10 minut, co dowiezie na każdy szlak.

A ten szlak co wspomniałam, to przejście tak około 7 godzin na spokojnie.

Wt sie 25, 2009 22:02
Przyjaciel
Przyjaciel

Strama jest OK tyle ,że kursuje w okresie wakacyjnym :19: a wtedy i trudno się dostać do Zakopanego ,i ludzi więcej na szlakach.Tym autobusem z Z-o do Popradu można spokojnie wyjechać pierwszym,przejść kawałek Slowacji i zabrać się na ostatni do Z-o.Na Rysy od Sowacji ponoć matki pchają wózki z dziećmi pod górę.Warto sprawdzić.Kiedyś........

Wt wrz 01, 2009 20:36
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2